Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord

Steunmaatregelen & instructies Coronavirus

15 maart 2020 - Aankondiging

Zoals u waarschijnlijk al vernomen heeft, nam de federale regering maatregelen om de verspreiding van het Corona virus af te remmen. De gemeente Lievegem volgt dan ook de aangegeven richtlijnen en instructies.

 

Eén van de ingrijpende maatregelen omhelst de sluiting van horeca- en handelszaken:

 

 • Discotheken, cafés  en restaurants blijven gesloten vanaf vrijdag (13 maart) middernacht tot en met 3 april.
 • Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant.
 • Thuisbezorging en drive-in zijn toegelaten.
 • Winkels blijven de hele week open, maar niet in het weekend.
 • Voedingszaken en apotheken blijven open, ook in het weekend. Niettemin wordt aanbevolen dat de hygiënemaatregelen versterkt worden.

 

Over heel wat zaken bestaat er onduidelijkheid. We wachten nog op een officiële lijst van de regering waarin alles exacter en duidelijker wordt opgenomen.

 

Coronavirus afbeelding

 

De federale regering 

 

De federale regering heeft tevens 10 maatregelen goedgekeurd, ter ondersteuning van bedrijven en zelfstandigen die getroffen worden door de gevolgen van het coronavirus.

 

 1. Tijdelijke werkloosheid door overmacht
 2. Uitkeringen tijdelijke werkloosheid verhoogd
 3. Betalingsplan voor sociale werkgeversbijdragen
 4. Betalingsplan btw
 5. Betalingsplan voor bedrijfsvoorheffing
 6. Betalingsplan personenbelasting/vennootschapsbelasting
 7. Vermindering van de voorafbetaling voor zelfstandigen
 8. Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen
 9. Verkrijgen van een vervangingsinkomen voor zelfstandigen (overbruggingsrecht)
 10. Flexibiliteit bij de uitvoering van federale overheidsopdrachten.

 

Deze maatregelen zullen voortdurend geëvalueerd worden en waar nodig, versterkt worden.

 

De Vlaamse regering

 

Ook de Vlaamse regering neemt maatregelen om de economische gevolgen van die ingrepen zo goed mogelijk op te vangen en neemt extra maatregelen voor de Vlaamse bedrijven, die in financiële moeilijkheden geraken naar aanleiding van de coronacrisis. Zo wordt er 100 miljoen euro uitgetrokken voor crisiswaarborgen en zal er flexibiliteit zijn, naar de voorwaarden van steunmaatregelen en subsidies. Ondernemingen die ten gevolge van de crisis het moeilijk krijgen om de termijnen na te komen die voorzien zijn bij bepaalde subsidies van het VLAIO, kunnen met het agentschap in overleg gaan over de mogelijkheid van de verlenging van deze termijnen.

 

De regering zal de hinderpremie bij openbare werken toepassen voor zaken die moeten sluiten. Zo komt er een forfaitair bedrag voor cafés en restaurants die helemaal moeten sluiten, maar ook voor winkels die in het weekend dicht moeten blijven.

 

Voor zaken die ook op weekdagen dicht moeten, is er een bedrag van € 4.000 voorzien.  Zaken die enkel in het weekend sluiten, kunnen rekenen op € 2.000. Indien de sluitingsmaatregelen langer zouden duren dan de voorziene 21 dagen, zal de premie verder lopen. In dat geval komt er een vergoeding van € 160 per dag.

 

Op de website van Vlaio kunnen jullie updates terugvinden van veelgestelde vragen: https://www.vlaio.be/nl/nieuws/coronavirus-antwoord-op-jouw-meest-gestelde-vragen.

 

Wij hopen op snelle en duidelijke communicatie hieromtrent, zodat wij u als gemeente bij vragen en/of problemen gericht kunnen helpen.

 

De markten in Lievegem, zijnde de markt in Zomergem op dinsdag en de markt op vrijdag te Lovendegem, als de innames van openbaar domein met betrekking tot ambulante handel buiten de wekelijkse markten, blijven voorlopig zoals ze zijn.

© Lievo, 2023 Design by Emilie Lippens, Code by webflow